La Casa Navàs i Constècnia reconstruiran la torratxa modernista

La Casa Navàs de Reus ha anunciat la decisió de reconstruir la seva torratxa, destruïda per una bomba durant la Guerra Civil. El conegut edifici reusenc obra de Lluís Domènech i Montaner, considerat una de les joies del modernisme català i europeu, restituirà així la totalitat de la seva imatge externa tal com va ser projectada.

Constècnia és l’empresa que ha rebut la confiança de tirar endavant el projecte, que han redactat els arquitectes Joan Tous i Pau Jansà, i el conservador-restaurador Pau Arroyo. Segons el calendari previst, des d’aquest mes de juny i fins al desembre d’enguany es construirà la rèplica de la torratxa al taller i el gener del 2025 es començarà a col·locar sobre la Casa Navàs.


A causa de l’esvelta estructura de la torratxa, de poc més d’un metre i mig d’amplada per gairebé dotze metres d’alçada (vuit de pedra i un remat de forja de prop de quatre metres) la construcció d’aquesta peça serà força complexa i requerirà una precisió mil·limètrica. Per aquest motiu, seguint el mateix sistema que es fa amb les torres de la Sagrada Família, primer es construirà tota la peça en una de les naus de Constècnia i posteriorment es farà el muntatge definitiu a la Casa Navàs.

La torratxa es construirà a partir d’una estructura d’acer inoxidable recoberta de pedra natural picada manualment pel mestre picapedrer selvatà Florenci Andreazini, amb pedra de Vinaixa (com l’original de Domènech i Montaner), vitralls del mestre Joan Serra i rematada per una estructura de forja que replicarà de l’original el mestre Juli Río.

El projecte ha estat presentat a la botiga de la Casa Navàs –restaurada també per Contècnia– amb una xerrada a càrrec de Sílvia Sagalà, directora de la Casa Navàs; Joan Tous, arquitecte redactor, i Indíbil Solans, arquitecte consultor de Constècnia.